09. junij 2012

Nesbøv Leopard

The LeopardThe Leopard  (Jo Nesbø)


My rating: 5 of 5 stars


Nesbo je po vseh svojih napisanih romanih zopet dokazal, da obvlada svoj posel. Leopard je verjetno njegov najbolj temačen in brutalen roman, vendar slednje servira v ravno prav odmerjenih obrokih, da človeka ne mine. Vedno bom občudoval ljudi, ki zmorejo takšno upodobitveno moč, da iz ničesa oz. zgolj iz tega, kar jim dogaja v glavi, spišejo tako zapleteno zgodbo, ne pozabijo na občasno motečo pretirano psihološko profiliranje svojih junakov in uspejo do konca držati napetost.

Tule je šlo še za nekoliko drugačen presežek: kljub temu, da se nahajaš v tistem delu zgodbe, kjer ti je že vse jasno (Agatha Christie je ta moment hranila prav za konec), pravzaprav nastopi del zgodbe, ki je najbolj srhljiv od vsega do sedaj. Nesbo me je kljub temu, da sem ga že precej prebral, vendarle uspel presenetiti na kar nekaj koncih.

In glede na uspeh, ki ga je doživel s Snowmanom in zategadelj pritisk, ki ga je verjetno doživljal, ko je zadevo pisal, je naredil top krimič. Priporočam vsem. Na trenutke spominja na scenarij za franšizo Žage. Ampak samo na trenutke. Predvsem zaradi tega umotvora, ki ga je poimenoval Leopoldovo jabolko. Če boste prebrali knjigo, boste vedeli, o čem pišem.

(vir slike: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Leopoldsapple.jpg)


Aja, za zraven pa priporočam posluh albuma Deftones: White pony. Meni je sedlo.View all my reviews
Enhanced by Zemanta

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...