05. januar 2011

O iskanju

Pred kratkim sem zaljučil z branjem slovenskega prevoda knjige Iskanje. Avtor je John Battelle. Gre za moje pojme izvrstno napisano, mogoče malce slabše prevedeno, ampak izredno berljivo delo o spletnem iskanju, zgodovini spletnega iskanja, Googlu in vseh ostalih gigantov internetne industrije ter prihodnosti, v katero se zadeve nagibajo.

Iskanje je dostopno v marsikateri spletni in fizični knjigarni:
Knjigo sem nekega lepega dne po naključju (kot večino finih stvari) odkril v Konzorciju na oddelku za marketing, kamor grem kot iskalec zanimivosti. Kupil sem jo, kljub temu, da delam v knjižnici in bi si jo lahko izposodil. Pa mi ni problem dati nekaj denarja za dobro knjigo, mi nikoli ni bil. Kakorkoli že, knjigo nujno priporočam vsem, ki bi radi nekaj malega uvida v zgoraj navedene fenomene in bitke za prevlado, inovacije in zaslužek na spletu. Sam se jo prebral z užitkom, kot entuzijast in kot profesionalni informator obenem. Iz nje sem se naučil ogromno in nekaj tega bi z veseljem delil tudi z drugimi. Nasploh sem bil fasciniran nad povezavo (do sedaj bržkone ene bolj zoprnih bibliotekarskih poglavij) bibliometrije in PageRanka, kar mi do sedaj nikakor ni padlo na pamet. Se pa učim :)

Avtor je znan avtor iz področja spletnih tehnologij in iskanja. Objavlja tudi zanimiv Searchblog in je eden od ustanoviteljev Wired magazine. Biografske zaznamke si preberite na Wikipedii.

vir slike: www.emka.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...